Блог

Убиецът на всеки флирт: Никой не прави първата крачка

05-19-2015 | Елитбук екип

Днес не е чак толкова учудващо, че двата пола имат трудности да открият пътя един към друг. Последните проучвания показват, че жени и мъже никак не са единодушни относно ролите при флирт и запознанства. Младите жени например защитават своята роля на принцеси и заявяват ясно, че силният пол следва да прави първата крачка. В същото време точно младите мъже все по-често разчитат на инициатива от страна на дамите.

Женската гледна точка: „Това е работа на мъжете!”

Въпреки равноправието в повечето сфери на живота, еманципацията сякаш не е прокарала изцяло своите закони при флирта. 41% от необвързаните жени в Европа считат, че първата крачка при запознанство трябва да направи мъжът. При жените под 30 год. възраст дори 57% споделят този възглед. Жените, които живеят във връзка обаче, очевидно стават по-еманципирани. При тях само 28% считат, че стартирането на флирт е работа на мъжете. 

Къде да намерим необвързани жени и мъже с високо образование и ниво на общуване? Кликни тук.

Мъжката гледна точка: „Еманципация!”

Тук мненията сякаш са по-противоречиви и драстични. В Европа само 24% от мъжете твърдят, че първата крачка наистина трябва да бъде на мъжа. 65% заявяват, че им харесва, ако жената поеме инициативата. (Данните могат да варират според различните страни!)

Останалата част няма еднозначно мнение и заявява, че зависи от начина, по който жената стартира флирт. В същото време обаче процентът мъже против еманципацията в тази сфера, се изказват далеч по-остро за сценарий, при който „жената налита на обекта на своя интерес”.

Като цяло важи – колкото по-млади са мъжете, толкова по-отворено гледат на жената-инициатор.

Тя иска той да плати. Той – не.

Подобно разделение на възгледи се наблюдава при въпроса кой трябва да плати сметката при първата среща. Почти всяка втора необвързана жена смята, че това е мъжка задача.  При групата под 30 години това са дори 60% от жените. В същото време само един от трима мъже е на мнение, че това е негово задължение.

Големите очаквания водят до хаос

Разпределението на ролите при флирт и първа среща е все по-неясно и въпрос на лична гледна точка. Кой какво трябва и има право да прави, вече не зависи толкова от порядките на обществото, както по-рано. Вече няма ясни правила, които да следваме сляпо.

Затова пък различните очаквания и възгледи могат да доведат до редица недоразумения.  Много мъже наблюдават как жените са равноправни и еманципирани в почти всяка друга сфера на живота, като кариера и хобита. Съответно започват да очакват подобна еманципация и в запознанствата. Но точно в този аспект именно младите жени са далеч по-консервативни. Те се ориентират по традиционното разпределение на ролите при флирт и може би донякъде, очакват принца, който да ги плени и спечели. Те определено предпочитат мъжът да бъде по-инициативният и направи първата крачка към тях.

Нови запознанства с хора с нашите възгледи и интереси? Ще ги откриете тук.