Блог

50 нюанса сиво – глад за секс, който не си признаваме открито?

03-11-2015 | Елитбук екип

Усетихте ли вълната от нюанси която ни заля през последните дни?

Защо филмът „50 нюанса сиво“ е успешен? Дали филмът се гледа, защото на повечето хора нещо им липсва? Или сюжетът засяга резултата от тази глобална липса? Дали добрият секс се отъждествява с този, показан във филма? Или има липса на качествени сексуални взаимоотношения в реалността?

Знаем, че хората плащат за това, което искат да видят. А често и за това, което им липсва.

Ако трябва да задълбаем това наблюдение - изглежда никой не остана безразличен към заглавието и сцените на „шедьовъра“, подготвен за 14 февруари. Да помислим по темата…

Факт, че никой не си призна, че този филм е добре замислен. И нека се запитаме -  защо никой не каза браво на маркетинг екипа, който очевидно продаде историята успешно?

Да, има секс, има първичност. Но да се запитаме, защо много от нас отрекоха, че това се харесва?

То не само се харесва – то се желае, иска и търси.

Хората изгарят да преживеят историята, те копнеят да бъдат персонажите… Често на ум пренаписваме сюжета. По няколко пъти. Нека се позамислим.

Ако си жена и четеш това, да те питаме – нима не искаш да се потиш под супер красив, умен и провокативен мъж? Ако го обичаш, още по-добре ;)

Ако си мъж и четеш това  – нима не искаш да завържеш за леглото си …всяка секси за теб жена? Ако е твоята жена, още по-добре ;)

И сега към всички – защо, според вас, нашите приятели, познати и роднини отделиха време и финансови средства, за да гледат този филм?

Сякаш жените отричат само публично, че искат този контрол, демонстриран от главния актьор във филма. А мъжете отричат, че искат да налагат този контрол. (Разбира се, не засягам контрола с тази крайност, показана в някои от сцените.)

И това е жалко. Защото за пореден път ставаме свидетели на глобален проблем – ЛИПСАТА НА РОЛИ. А от там – и липсата на пълноценни сексуални взаимоотношения.

Мъжът не знае как да се грижи за жената до себе си, „съзрява“ и после не успява да я задоволи – сексуално и емоционално. Жената изземва мъжката роля и започва да води, тя не предразполага мъжа да се чувства добре, вече мисли повече за себе си. Семейният уют се губи измежду хилядите ангажименти, грижата за децата и частичното старание в кухнята. Жената води, но това не е в нейната природа. Резултатът често е изневяра или просто развод. А много пъти  и загоряла вечеря, която се изяжда, защото иначе „оставаш гладен“.

Не можем да бъдем сигурни в кой от двата пола се корени проблемът. А може да идва и от двете страни. И в двата случая отиваме в киносалоните и отделяме 20 лева за „50 нюанса сиво“.

Преди 17 години хората са правили същото за „Титаник“. Е, тогава романтиката се продаваше по-успешно, докато в днешно време очевидно нуждите стават все по-базови. Някога главният актьор се жертваше за живота на любимата, а днес той обича да я прави зависима от неговия тестостерон.

Признавате или не, това е действителността.

Важното обаче е, да си признаем, че такъв проблем като липса на роли съществува. Може да се позамислим как това се отразява на нашия живот. И как бихме могли да го променим. Нека започнем с това, да не се страхуваме да признаем, че филмът буди интерес. И искаме да го гледаме. Веднъж признали си, можем по-лесно да си обясним поведението – нашето и на околните.

/Скромното мнение на Роси Георгива, член на екипа на Elitebook.bg, отделила с удволствие време и средства да гледа новия бестселър./